Roel Westra

Aanjagen, verbinden en routes uitstippelen

Startup your Starters!

april 4, 2017 Uncategorized 0

In opdracht van de Provincie Overijssel organiseerde ik, op 5 april 2017, dit event over ondersteuning van startende ondernemers door Provincie en gemeenten. Een duidelijk geformuleerde doelstelling en een creatieve invulling van het programma droegen bij aan het bereikte resultaat. Bekijk hier het verslag van Deventer Televisie.

Startende ondernemers in Overijssel laten floreren. In de provincie zijn al veel initiatieven die daar hard aan werken. Vanuit gemeentes, maar ook vanuit het onderwijs en instellingen als MKB en Kamer van Koophandel. Woensdag staken ze in Fooddock in Deventer de koppen bij elkaar. Om te leren, te inspireren en tot concrete nieuwe plannen te komen.
Starter in Overijssel op handen gedragen
Overijssel werd vorig jaar door het MKB uitgeroepen tot meest ondernemersvriendelijke provincie. Een titel om trots op te zijn, waarbij het ook past om de meest startervriendelijke provincie te zijn. De bedoeling van de Start Up Your Starters meeting was om iedereen te verrijken met nieuwe inspiratie en ideeën: de gemeenten, maar zeker ook de provincie zelf.
,,Het is meer dan elkaar vrijblijvend informeren. We vragen de deelnemende gemeenten aan het eind van de dag een lijst met plannen in te leveren, waar de provincie concreet mee aan de slag kan. Het is meer dan alleen inspireren’’, zegt mede-organisator Roel Westra. 18 gemeenten waren aanwezig. Zij vinden het belangrijk starters goed te ondersteunen, onder andere in het belang van werkgelegenheid en lokale economie. Net als de provincie. ,,De provincie heeft de ambitie om er echt voor ondernemers te zijn. Met goede ondersteuning als ze beginnen, maar ook als ze groeien of na een moeilijke tijd een doorstart maken. Dat kan alleen door met alle betrokkenen samen te werken’’, zei gedeputeerde Eddy van Hijum.
Elk jaar beginnen in ons land 180.000 starters vol goede moed een bedrijf. Helaas is na vijf jaar de helft alweer gestopt. Vaak kan dit worden voorkomen door goede begeleiding en een realistisch bedrijfsplan. Een coach die kritische vragen durft te stellen zodat de starter scherp is op valkuilen helpt ook. Daarom stelt de provincie vouchers beschikbaar van 1.000 euro waarmee starters een coach kunnen inhuren. Zelf betalen ze maar 100 euro. Er zijn 250 vouchers beschikbaar dit jaar.
De Kamer van Koophandel met ,,Ik start Smart’’, MKB Doorstart voor ondernemers die hulp nodig hebben als het niet lekker gaat, Qredits als landelijke micro-financier met een eigen avondschool. Ze kwamen allemaal uitleggen wat zij starters te bieden hebben.
In diverse Overijsselse gemeenten zijn al prachtige initiatieven. Het Centrum voor Jong Ondernemerschap in Rijssen-Holten bijvoorbeeld, waar starters elkaar ontmoeten en inspireren en ook leren van ervaren ondernemers. Arjan Krijgsman van dit Centrum stak als ervaren begeleider toch ook weer wat op en vond aansluiting bij onder andere de gemeente Twenterand. ,,Je moet niet allemaal het wiel uitvinden, er is al zoveel goeds. Door uit te wisselen leer je zelf ook weer’’.

Er werden grootste plannen gepresenteerd, bijvoorbeeld voor een Academie voor Ondernemerschap door Deltion, Landstede en Windesheim. En er waren leuke initiatieven zoals de Business Voice in Steenwijkerland: starters houden een pitch van anderhalve minuut voor ervaren ondernemers met een verzoek, bijvoorbeeld hulp bij marketing of bij gebrek aan focus. Als een stoel van een ervaren ondernemer omdraait, heeft de starter een buddy voor een jaar. Dit initiatief wordt ondersteund door private partijen. In Ommen-Hardenberg is een app in de maak die starters met elkaar in verbinding brengt. En het Ondernemershuis Deventer koppelt in de binnenstad startende winkeliers aan de ervaren middenstanders in een buddy-project. Ideeën en inspiratie bleken er genoeg, en goede wil om samen te werken. Zo kunnen kleinere gemeenten expertise bij grotere zoeken. De provincie Overijssel brengt daarvoor graag de verbindingen tot stand.
Voor meer informatie over de mogelijkheden op het gebied van startersondersteuning kijk op www.overijssel.nl/mkb .

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *